EPK EPK

Ustvarjalna Ljubljana

13. 2. 2020
creative europe
Dusan Dovc sq
Dušan Dovč
Posrednik med nevladnim in javnim sektorjem, med Ljubljano in okolico (Kamnikom). Prepričan je, da kulture in umetnosti ni brez učinkovitega podpornega sistema. Že več kot dvajset let se uči ustvarjalnih prijemov razpisnega žargona. Čaka, da bo jezik razpisnih obrazcev eden od priznanih EU jezikov.

Evropa pred domačim pragom: kulturne organizacije iz Ljubljane bodo do leta 2023 izvajale projekte tudi s podporo Ustvarjalne Evrope.

Zaključuje se sedemletno (2014–2020) programsko obdobje nadnacionalnega programa Ustvarjalna Evropa. Zadnja edicija razpisa za projekte kulturnega sodelovanja je bila za slovenske prijavitelje ponovno izjemno uspešna. Kot vodja ali partner so slovenske organizacije vključene v 29 projektov, kar predstavlja 26 odstotkov uspešnih prijav. Zanimivo je, da je na evropski ravni število prijav upadlo, medtem ko interes prijaviteljev iz Slovenije raste – število oddanih prijav se je povečalo za 30 odstotkov.

 

Poglejmo, kako bo Ljubljana z okolico v naslednjih letih vpeta v mednarodni evropski prostor. (Podatke povzemamo iz spletne strani Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.)

 

V letih 2019–2021 bodo v manjših projektih (2 leti, podpora do 200.000 EUR) kot vodje projekta štiri organizacije iz Ljubljane: Mesto žensk bo s projektom Women on Women obravnavalo vprašanja enakosti spolov v raznoliki in večkulturni Evropi ter preizkušalo nove modele solidarnosti med različnimi skupnostmi žensk; Pionirski dom bo s projektom Mlado gledališče v gibanju izobraževal mladinski sektor o gledališki improvizaciji in sodobnem plesu; Radio Študent s projektom Neodvisna radijska izmenjava krepi čezmejno izmenjavo nekomercialne in neodvisne glasbe ter promovira manj znane žanre evropske glasbe (med partnerji je tudi francoska mreža študentskih radiev Radio Campus France); Slovenski gledališki inštitut pa bo s projektom Klasiki v stripu razvil vzorčni model kulturno-umetnostne vzgoje v srednji šoli; s partnerji bodo v stripovsko formo spremenili tri evropske kanonske evropske drame.

V vlogi partnerskih organizacij pa je kar 11 organizacij iz Ljubljane: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Javna agencija za knjigo RS, Zavod Kersnikova, Društvo slovenskih pisateljev, Zavod SCCA–Ljubljana, Zavod projekt Atol, Lutkovno gledališče Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Javni zavod Mladi zmaji in Zavod TiPovej!, CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti. Projekti segajo od kulturne dediščine, razvoja občinstev v mladinskem sektorju, zgodovinjenja video umetnosti, karierne podpore mladim glasbenikom, vzpostavitve platforme za kritiko odnosa med človekom in naravo do raziskave interakcije med umetnostjo in znanostjo. 

 

Uspešni smo tudi pri projektih večjega obsega; to so večletni projekti v obdobju 2019–2023 s podporo na projekt do 2 mil. EUR. Podprtih je 10 projektov, v katere so kot partnerji vključene slovenske organizacije, od tega 10 iz Ljubljane: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Pionirski dom, Lutkovno gledališča Ljubljana, Mesto žensk, Zavod Bunker, SIGIC, Slovenski etnografski muzej, Fakulteta za arhitekturo in Prostorož ter NUK. Slednji bo npr. razvil model za ustvarjanje e-knjig iz digitalizatov, ki bodo dostopne uporabnikom mobilnih in drugih naprav. NUK si bo tudi prizadeval digitalizirane knjige prilagoditi potrebam slepih in slabovidnih uporabnikov.

 

Tudi podpora za literarne prevode bo letos za slovenske založnike rekordna: skoraj pol milijona je uspelo pridobiti 9 slovenskim založnikom. Kar nekaj jih je iz Ljubljane (Beletrina, Mladinska knjiga, V.B.Z., Društvo slovenskih pisateljev, KUD Sodobnost) in okolice (Miš Založba iz Doba pri Domžalah).

 

Prav zdaj sta v teku poseben razpis za projekte kulturnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu (rok 17. 3.) in razpis za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin (rok 14. 5.). Kaj se obeta v novem programskem obdobju Ustvarjalne Evrope in kako do evropskih sredstev, pa lahko izveste tudi iz oddaje Panoptikum (TV Slovenija, 5. 2. 2020). Gostje: Mateja Lazar (Motovila/CED Slovenija, mag. Petra Culetto (Ministrstvo za kulturo), dr. Kaja Širok (Muzej novejše zgodovine Slovenije) in Alma R. Selimović (Bunker).Oddajo je pripravila Nina Jerman.  

https://4d.rtvslo.si/arhiv/napovedniki-tv-oddaj/174669563