EPK EPK

Zgodbe

Ljubljana EPK 1821

18. 2. 2020
MGML Arhiv MG 9352 Out v2

Pred 199 leti se večina Ljubljančanov najbrž niti ni dobro zavedala, kaj se je zgodilo. Ko so se na kongresu Svete alianse v Opavi decembra 1820 odločili, da svoje delo nadaljujejo v Ljubljani, se je mesto v prvi polovici naslednjega leta za štiri mesece znašlo v središču najvišje evropske politike. Nikoli prej in tudi ne pozneje se v Ljubljani naenkrat ni zbralo toliko najvišjih predstavnikov držav in njihovih pooblaščencev.

Preberi več

Ana o Prešernu

16. 2. 2020
preseren specimen 2

France Prešeren mi gre na živce. Tako čutim, odkar smo se v srednji šoli podrobneje ukvarjali z njegovim življenjem. Dela prej tako ali tako nisem posebej globoko cenila. Daleč od tega, da bi se mi zdel slab, Sonetje nesreče, na primer, se mi zdijo prenapeti, ampak takšna sem nekoč bila tudi jaz. Lahko sem jih razumela. Toda lik, uh. Ali natančneje, mitologija, ki sta jo čas in literarna zgodovina spletla okoli njegovega življenja, uh uh.

Preberi več

Ustvarjalna Ljubljana

13. 2. 2020
creative europe

Evropa pred domačim pragom: kulturne organizacije iz Ljubljane bodo do leta 2023 izvajale projekte tudi s podporo Ustvarjalne Evrope.

Preberi več