EPK EPK

Ivančna Gorica

Povezujemo obcine header IVANCNA GORICA desktop Povezujemo obcine header IVANCNA GORICA mobile

Župan Dušan Strnad

Povezujemo obcine zupan IVANCNA GORICA

Verjamem, da lahko sodelovanje pri EPK 2025 prinese veliko dobrega za vse udeležene. Mi lahko ponudimo kvalitetne vsebine, kot npr. Jurčičeva domačija - muzej na prostem, Tabor slovenskih pevskih zborov, številne kulturne domove, festivale in še bi lahko naštevali. Prepričan sem, da lahko tako skupaj krepimo mnoge potenciale in temeljne vsebine kulture. Vse to pa z željo, da nadgrajujemo in bogatimo našo kulturno ponudbo na temeljih znanja in novih sodelovanj.

O občini

Obdana z zelenimi dolenjskimi griči, zavita v skrivnostno prepletanje preteklosti in prihodnostjo leži Občina Ivančna Gorica. Mlada občina, ki danes znamenitosti predstavlja pod sloganom Prijetno domače, si je za svoj praznik izbrala 29. maj, dan, ko je muljavski rojak in pisec prvega slovenskega romana Josip Jurčič, postal urednik takratnega slovenskega časnika Slovenski narod. A Jurčičev sloves je le del mozaika, ki sestavlja pestro kulturno-zgodovinsko izročilo in bogato naravno dediščino celotne občine. Tod živijo beli menihi, prebivalci Cistercijanske opatije Stična, najstarejšega samostana na slovenskem ozemlju. Z še daljšo tradicijo se ponaša Šentvid, danes poznan kot zibelka slovenskega zborovskega petja. Posebno vez s preteklostjo ohranja srednjeveška Višnja Gora, za mnoge se danes ravno tu prične Dolenjska, ko se popotnik iz ljubljanske megle pripelje v sončno pokrajino tako značilnih hribčkov in dolinic. In kje se skriva Dolenjska lepotica? Do nje pridemo, če iz Jurčičeve Muljave nadaljujemo pot proti živahni vasici Krka, kjer izvira ena najočarljivejših slovenskih rek – reka Krka. Vse to je občina Ivančna Gorica.

Kateri kulturni projekt v vaši občini bi izpostavili?

Tabor slovenskih pevskih zborov in Jurčičeve gledališke predstave na prostem.

Kaj pričakujete od projekta EPK 2025?

Pričakujemo vključevanje naše kulturne ponudbe, ki pomeni temelje slovenski kulturi. Najsi bo to muzej prvega slovenskega romanopisca - Josipa Jurčiča, najstarejši slovenski samostan - Cistercijanska opatija Stična, Muzej krščanstva na Slovenskem ali pa vseslovensko srečanje pevskih zborov, ki poteka že več kot 50 let pod imenom Tabor slovenskih pevskih zborov.

To ponudbo želimo skupaj z mestom nadgraditi in še izboljšati. Po drugi strani pa imamo preko 70 skupin ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev – številne zbore, gledališke skupine, folkloriste, plesalce in mnoge druge. Imamo festivale, celo mednarodne narave, katerim bi nova povezovanja in sodelovanja prinesla dobro spodbudo. Imamo dobre organizacijske izkušnje tako z manjšimi prireditvami, kot tudi z večjimi, katere obišče več tisoč obiskovalcev. Imamo veliko ponuditi in verjamemo, da je lahko EPK 2025 odlična pomoč in spodbuda.

Kultura v občini Ivančna Gorica predstavlja eno temeljnih in vrednot občine in je prisotna na vseh področjih družbenega življenja. Stiški rokopisi, Jurčič, Cigler in številni drugi rojaki so postavili temelje jeziku in kulturi. Imamo izjemno kulturno dediščino, ki je bila naš vezni člen povezovanja in razvoja v preteklosti ter nas povezuje tudi danes. V teh turbulentnih časi celo bolj, kot si morda mislimo. Kultura je odraz naših krajev, naših ljudi. Imamo neverjetno veliko mrežo zavzetih kulturnih ustvarjalcev, ki gradijo našo kulturno mrežo in skrbijo, da kultura raste ter bogati vse okoli sebe.

Mi lahko ponudimo kvalitetne vsebine, kot npr. Jurčičeva domačija - muzej na prostem, Tabor slovenskih pevskih zborov, številne kulturne domove, festivale in še bi lahko naštevali. Prepričan sem, da lahko tako skupaj krepimo mnoge potenciale in temeljne vsebine kulture. Vse to pa z željo, da nadgrajujemo in bogatimo našo kulturno ponudbo na temeljih znanja in novih sodelovanj.

Podatki o občini

227,00 km2

Površina občine

16.743

Število prebivalcev

2

Število javnih zavodov s področja kulture

25

Število kulturnih društev in drugih nevladnih organizacij na področju kulture

9

Število zaposlenih v kulturi

9

Število prireditvenih prostorov, namenjenih kulturi

138.200 €

Sredstva za kulturo v občinskem proračunu za leto 2019