EPK EPK

Prestolnica kulture je #ODPRTA ZA KULTURO

30. 7. 2020
odprti ScaleWidthWzYwMF0

»Če želimo, da kultura in umetnost prosperirata, morata nujno prejemati podporo na vseh treh nivojih: lokalnem, državnem in evropskem,« poudarja Tjaša Pureber iz gledališča Glej, ena od koordinatork kampanje Mi smo #odprti za kulturo. Ta si z nizom dogodkov in komunikacijskih akcij prizadeva poudariti pomen kulture in umetnosti v življenjih ljudi. V Mestni občini Ljubljana, ki kampanjo in izvedbo festivala podpira, se pomena njenih besed pereče zavedajo: kandidatura Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025, ki prepleta vse tri nivoje, je namreč eden ključnih korakov k zagotavljanju ne samo stabilnosti kulturnega sektorja v mestu, temveč zlasti njegove blaginje.

»Če želimo, da kultura in umetnost prosperirata, morata nujno prejemati podporo na vseh treh nivojih: lokalnem, državnem in evropskem,« Tjaša Pureber

Kampanja Mi smo #odprti za kulturo, katere pobudniki so Zveza kulturnih društev Ljubljana, Kolegij direktorjev slovenskih gledališč in Društvo Asociacija, je - na eni strani - odgovor na krizo, ki je, tako Pureber, pokazala, »da si brez kulture in umetnosti le stežka predstavljamo naš vsakdan«. Na drugi strani pa kampanja nadgrajuje »dolgoletno povezovanje med različnimi kulturnimi sektorji – ljubiteljsko kulturo, nevladnimi organizacijami in samozaposlenimi ter javnimi zavodi« in opominja, da morata umetnost in kultura podporo prejemati zlasti v nekriznih časih. Vsaka kupljena vstopnica za razstavo ali koncert, vsaka kupljena ali izposojena knjiga, vsak obisk gledališča so ne le podpora umetnosti in kulturi, ampak tudi podpora odprti, strpni in preprosto modri družbi.

Kampanja Mi smo #odprti za kulturo je namenjena oživitvi kulturne in umetniške scene.

Mestna občina Ljubljana je osrednja podpornica programa #odprtioder, ki se odvija na ljubljanski muzejski ploščadi.

#Odprta za kulturo je poleg Ministrstva za kulturo in Centra za kreativnost tudi Mestna občina Ljubljana, ki je kampanji namenila dodatnih 50.000 eurov za izvedbo programa, ki že poteka na muzejski ploščadi na Metelkovi pod znamko »odprtioder. Med julijem in avgustom bo #odprtioder gostil skoraj sto brezplačnih prireditev najrazličnejših umetniških zvrsti - poskrbljeno bo tudi za najmlajše. V programu sodelujejo vrhunski ustvarjalci, ustvarjalke, producenti ter številni festivali, med njimi Animateka, Mladi levi, Trigger ipd. Program poteka vsak teden med četrtkom in nedeljo, muzeji na ploščadi pa so v skladu z dogajanjem podaljšali celo svoj obratovalni čas! #Odprtioder je model, h kateremu se obračajo tudi druga slovenska mesta, postaja namreč znamka, pod katero bo letos poleti »dogajalo« v različnih slovenskih regijah.

Z nazivom EPK 2025 bi Ljubljana še okrepila odpornost kulturnega sektorja na krize.

Izpostavljanje pomena kulture in umetnosti ter vlaganje v njiju za MOL nista zgolj bežna postkoronska trenda, ampak osrednji vodili, ki ju najtemeljiteje izraža prav kandidatura za EPK 2025. Z njo želi Ljubljana zadostiti kulturnemu in kreativnemu sektorju, ki v Ljubljani zaposlujeta zgleden del prebivalstva ter bogatita in osmišljata življenja Ljubljančank in Ljubljančanov. Z nazivom EPK 2025 bi Ljubljana v izjemno kratkem času lahko realizirala obilo pomembnih infrastrukturnih projektov in obenem, kar je verjetno pomembneje, sektorju zagotovila dodatna produkcijska sredstva in zavarovala status umetnic, umetnikov ter drugih, ki opravljajo poklice v kulturi. Točno tisto, torej, kar je važno tako v kriznih kot v nekriznih obdobjih.

Seznam novic