EPK EPK

Preganjani in obsojeni

13. 2. 2020
86293071 2058099627669427 4739014335416762368 n

Te dni v Ljubljani poteka srečanje upravnega odbora ICORN, mednarodne organizacije mest in regij, ki aktivno ščitijo svobodo izraza in svobodo govora. 

Umetnost je emancipatorna dejavnost. Osvobaja od konvencij in norm, zapovedi in predpisov, od tradicije in, ironično, kulture. Življenje pisateljice bi tako moralo biti svobodno življenje. Življenje premišljevalca_ke, življenje kritika_čarke, življenje analitika_čarke, življenje snovalca_ke vedno novega in novega, zgodb, značajev in vprašanj. Prav zaradi emancipatornega potenciala svoje umetnosti, pa so umetniki mnogokrat v navzkrižju z diktatorskimi, tiranskimi in celo populističnimi oblastmi, ki jih spoznavajo za nevarne in prevratniške. Jih ponižujejo v odvečne in nepotrebne in jih – bolj kot karkoli – želijo utišati.

 

Utišati pomeni cenzurirati preganjati, odvzeti prostost in v najskrajnejšem primeru obsoditi na smrt. Jasno je, da se bodo pisatelji in pisateljice, ki jim grozijo s tovrstno represijo, če se le lahko, zatekli v druge države, a ni samoumevno, da jim bo tujina ponudila primeren azil.

 

Represijo različnih oblik vsako leto na svoji koži občuti najmanj sto umetnikov. Vsako leto jih nekaj tudi umre.

 

Da bi prispevali k razrešitvi tega vprašanja, so v začetku novega tisočletja nekateri vidnejši avtorji povzdignili glas. Med njimi tudi znameniti Salman Rushdie, ki mu že vse od leta 1989 grozi iranska fatva.

 

V sodelovanju z norveškim in mednarodnim PEN-om so leta 2006 predstavniki 15 mest v norveškem Stavangerju ustanovili ICORN (The International Cities of Refuge Network), neodvisno organizacijo mest in regij, ki nudijo zatočišča preganjanim avtorjem in avtoricam ter s tem, seveda, ščitijo demokratične vrednote in spodbujajo mednarodno solidarnost.

 

Od leta 2011 je članica mreže tudi Ljubljana. Odtlej je rezidenco, ki traja dve leti, nudila 4 umetnikom iz Maroka, Etiopije in Iraka. Te dni v Ljubljani zato poteka srečanje upravnega odbora ICORN, ki se ga je, seveda, udeležil tudi predsednik Chris Gribble iz Norwicha, ki je z delovanjem organizacije izjemno zadovoljen, saj je vanjo vključenih že 75 mest, ki je zaščito nudilo že preko 200 avtorjem.

Seznam novic