EPK EPK

Naj še dolgo živi MENT!

10. 2. 2020
IMG 6398

Prejšnji teden se je zaključila že šesta izdaja ljubljanskega glasbenega showcase festivala MENT. Ki je v dobi Spotifyja nadvse pomemben.

Glasbena industrija je zapleten ekosistem. Od nekdaj je bila, a sta jo vznik in razrast interneta naredila še bolj zapleteno. Je že tako, da v sedemdesetih, osemdesetih in skozi devetdeseta koncerti, nastopi skupin ali posameznikov na televiziji in radiu, radijska in televizijska predvajanja glasbe različnih skupin in posameznikov (čeprav vemo, da v glasbi za razliko od književnosti posameznikov ni) in, seveda, produkcija singlov in albumov in posebnih izdaj niso pomenili le promocije glasbenih skupin in posameznikov, temveč so navedene dejavnosti vodile tudi k dobičku. Velikemu ali majhnemu, nekakšnemu dobičku vsekakor. Česa takšnega danes ne bi mogli trditi, vsaj ne za večino bendov in solistov, ne za tiste, katerih komadi se ne sprehajajo po Billboardovi lestvici najpopularnejših. Bend lahko na turneji prepotuje celo Evropo, pa bo moral na koncu preko Kickstarterja prav tako zbrati denar za nakup nove kitare ali popravilo starega ojačevalca. Doba Apple Music, Spotifyja in kraje avtorskih pravic (še pomnite, prijatelji, Soulseek?) pač.

 

Depresivne ugotovitve na stran, koncerti, turneje in festivali so za bende in soliste še zmeraj najboljša priložnost, da publiko prepričajo, naj na Spotifyju ali Apple Music vendarle pretočijo njihovo glasbo ali – če je sreča velika – kupijo njihov album na enem od staroveških nosilcev zvoka. Mogoče tudi plakat. Poleg tega, opozarja – ironično - internet, pomenijo festivali in koncerti dobrodošel zagon ekonomiji (in, žal, prinašajo nedobrodošlo škodo globalnemu podnebju).

 

V kategoriji živih dogodkov so festivali tako so že zmeraj najboljša prilika, da bendi pokažejo, koliko boljši so v resnici od drugih in, če že ne ravno kralji_ce Billboarda, vsaj kralji naših zasebnih music libraries v izbranih aplikacijah.

 

Prav zato je ljubljanski MENT, tridnevni showcase festival evropskih (in zunajevropskih) glasbenikov, ki je letos v šesti izdaji potekal med 5. in 7. februarjem, tako neverjetno pomemben. MENT je notranji, torej majhen festival, pa na svoja prizorišča vseeno pritegne več kot 5000 ljudi. Da so ga pri European Festival Awards leta 2017 izbrali za najboljši majhni in notranji festival zagotovo pomaga. Lansko leto se ga je udeležilo skoraj 600 glasbenih profesionalcev iz 37 držav! Pomislite, rifi ali klaviature vašega benda bi lahko segle v psihedelične države, kot so Luksemburg, Rusija ali Škotska, slišali bi jih lahko predstavniki festivalov EXIT, INMusic, Glastonbury, Sziget, Eurosonic. Zgodilo bi se lahko vse, o čemer sanja vsak bend, pa naj prizna ali ne. Naj zato MENT živi še dolgo!

 

 

Seznam novic