EPK EPK

Kulturni projekti

Najpomembnejše kulturne pridobitve

Oder pod zvezdami

Sodoben prireditveni prostor na podstrehi Lutkovnega gledališča je prizorišče številnih dogodkov. Prostor brez fiksnega avditorija omogoča različne postavitve in čudoviti pogled na nebo skozi stekleno streho.

Vrednost investicije: 1,7 milijona €
Leto izvedbe: 2011

Kulturni projekti oder pod zvezdami DESKTOP
Foto: Žiga Koritnik, vir Lutkovno gledališče Ljubljana
Kulturni projekti oder pod zvezdami DESKTOP
Foto: Žiga Koritnik, vir Lutkovno gledališče Ljubljana

Vodnikova domačija

Celovito prenovljeno Vodnikovo domačijo smo do leta 2020 na podlagi javnega razpisa oddali v programsko upravljanje zavodu Divja misel, kjer smo jo oblikovali v butični prostor branja, pisanja in pripovedovanja.

Vrednost investicije: 87.000 €
Leto izvedbe: 2012

Kulturni projekti vodnikovanje DESKTOP
Foto: Nada Žgank, vir Divja misel
Kulturni projekti vodnikovanje DESKTOP
Foto: Nada Žgank, vir Divja misel

Prenova arheoloških parkov Emona in ureditev krožne poti po Emoni

Leta 2011 smo pridobili sredstva evropskih skladov, s katerimi smo revitalizirali arheološke parke in omogočili sodobno predstavitev te pomembne kulturne dediščine z izvedbo novih programskih vsebin, namenjenih najširšemu krogu obiskovalcev. V okviru projekta je bila predstavljena tudi krožna pot EMONA – po rimski Ljubljani, ki povezuje deset prepoznavnih točk antičnih spomenikov, opremljenih z razlagalnimi tablami. Za projekt prenove in revitalizacije arheoloških parkov smo prejeli evropsko nagrado Gubbio 2012 in posebno omembo žirije Europa Nostra.

Vrednost investicije: 410.000 EUR. Projekt je bil sofinanciran s sredstvi evropskih skladov.
Leto izvedbe: 2012

Kulturni projekti emonska hisa DESKTOP
Foto: Matevž Paternoster, vir MGML
Kulturni projekti emonska hisa DESKTOP
Foto: Matevž Paternoster, vir MGML

Novi depoji MGML

Z odprtjem novih najsodobnejših depojev velikosti kar 2.640 kvadratnih metrov v Tehnološkem parku Ljubljana smo Muzeju in galerijam mesta Ljubljane omogočili primerne pogoje za hranjenje muzejskih predmetov in kakovostno delo z njimi, s tem pa tudi hitrejšo dostopnost do kulturne dediščine za najširšo javnost.

Vrednost investicije: 4,1 milijona EUR
Leto izvedbe: 2013

Kulturni projekti MGML DESKTOP
vir MGML
Kulturni projekti MGML DESKTOP
vir MGML

Lutkovni muzej

Javna zavoda Ljubljanski grad in Lutkovno gledališče Ljubljana skrbita za več kot 100-letno tradicijo slovenske lutkovne dediščine. Lutkovni muzej nagovarja široko ciljno publiko, dopolnjuje in bogati kulturno ponudbo v prestolnici in s kakovostnimi izobraževalno-izkustvenimi vsebinami prispeva k razvoju kulturnega turizma. V projektu smo poleg Lutkovnega muzeja uredili še grajsko marionetno gledališče, lutkovno pot in prostor za podporni program Lutkovnemu muzeju. Stalno razstavo si je od odprtja v maju 2015 do vključno decembra 2017 ogledalo blizu 140.000 obiskovalcev.

Vrednost investicije: 2,9 milijona EUR. Projekt je bil sofinanciran s sredstvi EU.
Leto izvedbe: 2015

Kulturni projekti lutkovno gledalisce DESKTOP
Foto: Tilen Sepič, vir Lutkovno gledališče Ljubljana
Kulturni projekti lutkovno gledalisce DESKTOP
Foto: Tilen Sepič, vir Lutkovno gledališče Ljubljana

Prenova Plečnikove hiše

Leta 2015 smo prenovili Plečnikovo hišo in jo v celoti odprli za javnost. Med prenovo je bila v celoti inventarizirana dediščina Plečnikove zbirke, digitalizirani originalni Plečnikovi načrti, pridobljeni prostori za novo stalno razstavo Plečnik in občasne razstave ter vzpostavljen nov študijski center za raziskovanje Plečnikove dediščine. Za prenovo hiše z vidika muzealstva, konservacije in arhitekture je Plečnikova hiša prejela stanovske in mednarodne nagrade: na področju muzealstva Valvasorjevo nagrado (komisija je v obrazložitev med drugim zapisala, da je prenova Plečnikove hiše »presežek standardov v slovenskem muzealstvu«); na področju konservacije Steletovo nagrado za koordinacijo, vodenje in izvedbo konservatorskega nadzora prenove Plečnikove hiše; na področju arhitekture Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo in mednarodno nagrado Piranesi. V letu 2017 je bila Plečnikova hiša nominirana za najboljši evropski muzej EMYA 2017.

Vrednost investicije: 2,26 milijona EUR. Projekt je bil sofinanciran s sredstvi EU
Leto izvedbe: 2015

Kulturni projekti plecnik DESKTOP
Foto: Andrej Peunik, vir MGML
Kulturni projekti plecnik DESKTOP
Foto: Andrej Peunik, vir MGML

Prenova Švicarije

Spomladi leta 2017 smo v osrčju parka Tivoli odprli prenovljeno Švicarijo, sodoben umetniški center z 11 kiparskimi in slikarskimi ateljeji, 2 ateljejema za mlade umetnike in 4 umetniškimi rezidencami za mednarodno izmenjavo umetnikov, s čimer smo zagotovili pogoje za delovanje vrhunskih in perspektivnih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti. S tem smo vzpostavili umetniško četrt, ki ne bo zgolj delovni prostor umetnikov, temveč odprti javni prostor s prepoznavnimi promocijskimi, pedagoškimi in turističnimi programi.

Vrednost investicije (skupaj z gradbenimi in restavratorskimi deli, ureditvijo okolice in opremo): 5,7 milijona EUR
Leto izvedbe: 2017

Kulturni projekti svicarija 2 DESKTOP
Foto: Nik Rovan
Kulturni projekti svicarija 2 DESKTOP
Foto: Nik Rovan

Prenova Art centra

S celovito prenovo vile iz konca 19. stoletja, danes hiše ustvarjalnosti, umetnosti in drugih dejavnosti na ulici Komenskega 9, je javni zavod Pionirski dom dobil nove prostore za ustvarjanje, ki so namenjeni otrokom in mladim.

Vrednost investicije: 2,17 milijona EUR
Leto izvedbe: 2017

Kulturni projekti pionirski dom DESKTOP
Foto: Nik Rovan
Kulturni projekti pionirski dom DESKTOP
Foto: Nik Rovan

Prenova jugovzhodnega dela obzidja na Šancah

Obnovili smo del ostankov utrdb na Grajskem griču, ki ga je arhitekt Jože Plečnik s sodelavci med leti 1938 in 1939 preuredil v sprehajališče. Obnova je obsegala sanacijo obzidja, glavnega stopnišča, stebrov, ograje in lož ter ureditev okolice. Leta 2014 smo izvedli prvo fazo posegov, statično sanacijo zidov in ogrožene razgledne ploščadi, letos pa smo se lotili obnove in delne rekonstrukcije preostalega dela Šanc in ožje okolice.

Vrednost: 297.058 €
Leto zaključka: 2018

Kulturni projekti sance DESKTOP
Foto: Nik Rovan
Kulturni projekti sance DESKTOP
Foto: Nik Rovan

Zmajev brlog in grajska trgovina z lastno blagovno znamko Friderik

Prenovljeni prostor pod Grajsko kavarno omogoča celostno izvedbo programov za otroke, kot so počitniški programi, Šola zmajeslovja … pa tudi praznovanja tematskih rojstnih dni in več kot dvajsetih različnih pedagoških programov za zaključene vrtčevske in šolske skupine, ki jih tej ciljni skupini ponuja Ljubljanski grad. To je dobrodošla novost, saj se bodo vsi tovrstni programi odslej lahko odvijali v enem prostoru, ki bo namenjen samo otrokom. Vodilo pri obnovi prostora je bilo zagotavljanje prezentacije grajskega okolja, funkcionalnost in dobro počutje obiskovalcev. Prostor je obnovljen skladno s splošnimi smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prostor je bil pred prenovo brez strojnih instalacij (vodovod, prezračevanje, ogrevanje, hlajenje) in brez elektro instalacij. V prenovljenem prostoru pa so zdaj zagotovljeni ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Poudarek je na energetsko učinkoviti rabi energije

Tudi nova Grajska trgovina ima prostore pod Grajsko kavarno, tik za vhodom na grad. Prenovljen prostor je razdeljen na sodoben prodajno-informacijski center, ki na enem mestu ponuja obiskovalcem vse informacije, omogoča izdajanje avdiovodnikov, igralnih listov za igro grajski pobeg; na Grajsko trgovino z izdelki lastne blagovne znamke, poimenovane Friderik.

Leto izvedbe: 2018

Kulturni projekti frideriki DESKTOP
Kulturni projekti frideriki DESKTOP

Umetniška četrt Šiška

V stavbi bivše občine Šiška na Trgu prekomorskih brigad smo 36 nevladnim organizacijam in posameznikom s področja kulture oddali v uporabo prostore. Tako smo vzpostavili novo umetniško četrt neposredno ob Kinu Šiška in v bližini Vodnikove domačije, s čimer se na tem območju razvija pomembno kulturno središče.

Kulturni projekti siska DESKTOP
Foto: Aleš Rosa
Kulturni projekti siska DESKTOP
Foto: Aleš Rosa

Španski borci

Španski borci so pomemben kulturni center, s katerim smo v Mostah zagotovili prostor za ustvarjanje umetnikov s področja sodobnega plesa. Z njim od leta 2009 upravlja zavod EN KNAP, poleg vsebin s področja sodobnega plesa in gledališča pa tam delujejo še številni ustvarjalci s področja kulture.

Kulturni projekti SPANSKI BORCI galerija maska DESKTOP
Foto: Tamas Tuza
Kulturni projekti SPANSKI BORCI galerija maska DESKTOP
Foto: Tamas Tuza

ROGLAB – revitalizacija nekdanje tovarne Rog

S projektom Second Chance, ki ga je sofinancirala Evropska unija, smo se lotili vsebinske revitalizacije nekdanje tovarne Rog, z namenom opredeliti primerne vsebine za bodoči Center Rog. Eden glavnih rezultatov projekta je RogLab, prostor produciranja, izobraževanja in predstavljanja, ki skuša odgovoriti na vprašanje, kakšno naj bo sodobno produkcijsko okolje arhitekture, oblikovanja in vizualnih umetnosti. RogLab deluje od oktobra 2012.

Dobra Vaga

V letu 2016 je bila v sodelovanju z javnim podjetjem Ljubljanska parkirišča in tržnice odprta prodajna galerija/odprti atelje DobraVaga, ki domuje pod Plečnikovimi arkadami na osrednji tržnici. Kino Šiška posebno pozornost namenja tudi mladim ustvarjalcem, ki jih prav DobraVaga postavlja v ospredje.

Kulturni projekti dobra vaga DESKTOP
Foto: Nik Rovan
Kulturni projekti dobra vaga DESKTOP
Foto: Nik Rovan

Delamo naprej

Sodobna streha avditorija v Križankah

Izvajamo rekonstrukcijo pomične strehe nad avditorijem in nadgradnjo Poletnega gledališča, s čimer bodo znamenite Plečnikove Križanke še prijaznejše in prijetnejše.

Palača in Galerija Cukrarna

Poslopje Cukrarne, nekdanje tovarne sladkorja, bomo prenovili in vzpostavili Palačo in Galerijo Cukrarna, s katerima bo mesto pridobilo največji razstavni prostor, primeren tudi za velike in zahtevne razstave ter prostor za literarna ustvarjanja in srečevanja.

Center Rog

S celostno urbano regeneracijo bomo oživili danes degradirano območje in vzpostavili središče ustvarjalnosti s področja vizualnih umetnosti, arhitekture, oblikovanja in kreativnih industrij.

Prenova osrednje tržnice

S celostno prenovo območja med Zmajskim mostom, Plečnikovimi arkadami in Krekovim trgom bomo prodajalcem na osrednji tržnici omogočili boljše pogoje za delo, obiskovalcem lažji dostop do tržnice, stanovalcem območja za pešce pa možnost parkiranja.